Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 3 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Pěstování ostropestřce mariánského [Silybum marianum (L.) Gaertn.] z hlediska ekonomických aspektů
Buba, Lukáš
V první části diplomové práce je popsána historie a současnost pěstování ostropestřce mariánského v České republice. Dále je v diplomové práci uvedena biologická charakteristika, odrůdy, obsahové látky a využití této plodiny. Podrobně se práce zabývá požadavky na technologii pěstování. Je popsáno zařazení ostropestřce v osevním postupu, zpracování půdy, výživa, ošetřování během vegetace, sklizeň a posklizňová úprava této plodiny. V druhé části diplomové práce je popsán průběh počasí a pěstitelský postup při pěstování této plodiny ve společnosti Netis, a.s. Ve vzorcích nažek ostropestřce byla stanovena sušina, čistota, HTS, objemová hmotnost, klíčivost, olejnatost a zastoupení jednotlivých složek silymarinového komplexu. Experimentální údaje zjištěné při „prvním“ pěstování ve společnosti Netis, a.s. byly vyhodnoceny z hlediska ekonomiky pěstování. Ekonomika pěstování byla srovnána s ekonomikou u tradičního pěstitele Agrospol, a.d. Knínice. Ekonomika pěstování ostropestřce ve společnosti Netis, a.s. byla srovnána s ekonomikou jiných plodin zde pěstovaných.
Možnosti využití NIR spektroskopie pro stanovení vybraných parametrů u brambor
Balarinová, Alena
Trendem současné doby v analytické chemii je zavádění instrumentálních metod, které jsou rychlé a ekonomicky nenáročné. Tento proces se samozřejmě nevyhnul ani oblasti chemie brambor, a to použitím optické metody -- NIR spektroskopie. Diplomová práce se proto zaměřuje na analýzu základních nutričních a nejčastěji stanovovaných parametrů bramborových hlíz (sušina, škrob, dusíkaté látky a redukující cukry) s použitím laboratorních referenčních metod a jejich následný převod na tuto novou analytickou metodu vytvořením vhodných kalibračních modelů. Rovněž je část práce věnována statistickému porovnání obou analytických metod za účelem zjištění, zda lze tyto metody vzájemně nahradit. Měřením bylo zjištěno, že některé parametry lze NIR spektroskopií nahradit, zatímco u jiných převod není vhodný. Konkrétně parametry škrob, N-látky nebo sušina měly hodnoty korelačních koeficientů (R) 0,901; 0,806 a 0,977, což znamená vyhovující kalibrační modely. Kdežto na parametry cukry, cukry po hydrolýze s hodnotami korelačních koeficientů 0,769 a 0,786 není možné metodu NIR spektroskopie aplikovat. Modely pro tyto stanovení nejsou vhodné.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.